Balogh Ferenc budapesti igazgató jelentése az iskola helyzetéről

Sorszám
12
Keletkezési hely
Budapest
Dátum
1957. január 15.
Lelőhely
PMKL, I.1.b, Tartományfőnöki levelezés, 1956/21.
Bevezetés

Az 1956 októberi forradalom után a budapesti piarista gimnáziumban is megszűnt az orosz nyelv tanítása, helyette más idegen nyelveket vezettek be. Ezért a tartományfőnök nevében Balanyi György tanügyi tanácsos január 4-én azt kérte a két rendi gimnázium igazgatójától, hogy kérjenek tőle engedélyt a bevezetett idegen nyelvek tanítására. Ha valamelyik tanár „nem rendelkezik a kérdéses nyelvből oklevéllel, akkor csak abban az esetben terjeszthető fel, ha nyelvtudása biztosítékot nyújt az eredményes tanításra” (uo., 1957/3). Erre válaszul született az itt közölt jelentés, amelynek alapján Balanyi január 18-án megadta a szükséges engedélyt (uo., 1957/21).

Szöveg

Budapesti Piarista Ált. Gimnázium

T.: Idegen nyelvek tanítása

127/1956-57.


A 4/1957. sz. rendfőnöki leiratra tisztelettel kérem osztályonként az alábbi nyelvek tanításának engedélyezését és a felsorolt tanárok megbízását:

I.a (reál) latin (Somogyi Zoltán), német (Hegyi Ferenc dr.);

I.b (humán) német (Meggyes János), és összevontan az I.ab osztályban (létszám: 25) angol (Kincs Lajos);

II.a (reál) latin (Kincs Lajos), német (Hegyi Ferenc dr.);

II.b (humán) német (Meggyes János), és összevontan a II.ab osztályban (létszám: 29) angol (Faludi Béla), francia (létszám: 7, Kemenes László);

III.ab osztályban összevontan
kezdő német (Meggyes János), haladó német (Hegyi Ferenc dr.).
kezdő angol (Kincs Lajos), haladó angol (Schmidt Mihály).

Faludi Béla az egyetemen hallgatta az angol nyelvi oklevélhez szükséges órákat, de nem vizsgázott. Kincs Lajos pedig már korábban 2 évig foglalkozott az angol nyelv tanulásával. Önként vállalkozott a nyelv tanítására, és ígérte, hogy továbbképzi magát.

Budapest, 1957. január 15.

Balogh Ferenc igazgató