„A piarista múlt jelene” kisfilmeken

A Piarista Rend Magyar Tartománya gyűjteményei 2019. április 25-én egymást követően könyv­bemutatót, könyvtárszentelést és kiállítás­megnyitót rendeztek a budapesti Piarista Központban „A piarista múlt jelene” címmel. Az eseményről Zsuffa Kálmán szerkesztésében háromrészes videósorozat készült.

(1) A „Hitre, tudásra” kiállítási katalógus II. kötetének bemutatása

Elsőként a Budapest Történeti Múzeumban 2017/2018-ban megrendezett “Hitre, tudásra: A piaristák és a magyar művelődés” című jubileumi kiállításhoz kapcsolódó katalógus II. kötetének bemutatójára került sor a tartományfőnökségen. A vendégeket Szilvásy László tartományfőnök köszöntötte, a tanulmányokkal kiegészített, igényesen illusztrált kötetet Farbaky Péter főmuzeológus ismertette. A bemutatón elhangzottakat kisfilmünk készítői további felvételekkel a piarista múlt mozgó képeskönyvévé egészítették ki.

(2) A felújított Központi Könyvtár megáldása

Másodikként a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Könyvtára felújított dísztermének megáldására került sor, amely új légkezelő rendszert kapott. A megújult tereket Szilvásy László tartományfőnök áldotta meg, a könyvtár legértékesebb, ez alkalommal kiállított kincseit pedig Baranya Péter könyvtárvezető ismertette. A könyvtár bemutatását kisfilmünk készítői további felvételekkel az egyedülálló gyűjtemény mozgó képeskönyvévé egészítették ki.

(3) Az „Egész világ miénk, a mi játszóterünk” cserkészkiállítás megnyitója

Harmadikként a Piarista Múzeum új tereinek megáldására és új időszaki kiállításának megnyitójára került sor „Egész világ miénk, a mi játszóterünk: Az első piarista cserkészcsapat, a 2. sz. BKG emlékezete” címmel. A jelenlévőknek Borbás Péter múzeumvezető mutatta be a kiállítást. A kiállított zászlók, felszerelések, fényképeken túl filmünkben megjelenik az egykor cserkészet hangja is, a 2. sz. Sík Sándor cserkészcsapat mai tagjai által.