Egy piarista őslény, mint kabalaállat

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, amely alapítója Laczkó Dezső (1860–1932) piarista tanár nevét viseli, ez év őszén kabalaállatot választott, egy kavicsfogú álteknős (Placochelys placodonta) személyében, akit Dezsőkének neveztek el. A figura bemutatására 2018. december 6-án került sor Veszprémben.

Ez a közel méteres hosszúságú őslény a késő triász idején, mintegy 220-230 millió évvel ezelőtt élt, a Tethys óceán egyik öblében. Furcsa nevét azért kapta, mert a ma élő tengeri teknősökhöz hasonló külsővel rendelkezett, erős, kavics alakú fogai pedig valószínűleg a kemény héjú kagylók és csigák házának feltörésére szolgáltak. Fejkoponyáját, hátpáncéljának és csontjainak töredékeit Laczkó Dezső 1899-ben találta meg a veszprémi Jeruzsálem-hegy kőbányájában. A lelet még ma is a Magyarország területén talált legjelentősebb őslénymaradványok közé tartozik. Az álteknős elsőnek talált maradványait a Magyar Földtani Intézet, Laczkó Dezső őslénytani gyűjteményét ma a Bakonyi Természettudományi Múzezum őrzi.

Dezsőke alakját Kovács Ilona papírrestaurátor tervezte. A tervezés során alapvető szempont volt, hogy hasonlítson az egykori őslényhez, de ugyanakkor szerethető figura maradjon. A múzeumi bolt kínálatában hűtőmágnesen, poháron, táskán, kulcstartón, noteszen és természetesen plüssfigura formájában is megtalálható.

Forrás: