Megnyílt új kiállításunk: „Az Egyház asztalánál”

2019. szeptember 18-án ünnepélyesen megnyílt a Piarista Múzeum  új időszaki kiállítása, amely az „Az Egyház asztalánál - Az 1938-as »szent év« és Okrutzky Erzsébet művészetének piarista vonatkozásai" címet viseli. A tárlat az 1938-as budapesti eucharisztikus világkongresszust és a Szent István emlékévet mutatja be elsősorban a piaristák szemszögéből, illetve a rend magyarországi tartománya által legtöbbet foglalkoztatott ötvösművész, a különleges zománcdíszítésű kelyheiről ismert Okrutzky Erzsébet liturgikus ötvöstárgyai is megtekinthetőek. Az egybegyűlteket Szilvásy László tartományfőnök köszöntötte, majd Nyitrai Péter, a budapesti Piarista Gimnázium tanára XII.századi dallamokat szólaltatott meg török pengetős hangszereken. A tárlatot Borbás Péter, a Piarista Múzeum vezetője mutatta be. 

A kiállítás kettős témájának középpontjában az a kehely áll, amelyet az 1938-as kettős szentév alkalmából Barth Ferenc tervezett és Okrutzky Erzsébet (1901-1986) készített el több mint kétszáz példányban. Az akkori budapesti eucharisztikus kongresszust és a Szent István évet változatos emléktárgyak, bélyegek, képeslapok, plakátok jelenítik meg. Okrutzky Erzsébet az 1930-es évektől ismert és foglalkoztatott ötvösművész volt, akinek a kommunista diktatúra lehetelenítette el pályáját. Addig számos tárgyat készített a piarista rend számára, így a Piarista Múzeum munkásságának talán legjelentősebb gyűjteménye.

A kiállítás ingyenesen látogatható a budapesti Piarista Gimnázium 5. emeletén (1052, Budapest, Piarista u. 1.). A kiállítás megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges a múzeum levélcímén (muzeum_kukac_piarista.hu).

A kiállításról lásd bővebben:

További tudósítások: