Piarista kiállítás nyílt a Budapesti Történeti Múzeumban

2017. november 15-én délután ünnepélyes keretek közt megnyílt a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában a Hitre, tudásra című művelődéstörténeti kiállítás. A piaristák és a magyar művelődés közel négy százados kapcsolatát sokszínűen, helyenként interaktív módon reprezentáló, különlegesen gazdag tárlatra az adott alkalmat, hogy az 2017-es év a piarista rend többszörös jubileumának az éve. 400 évvel ezelőtt, 1617-ben hagyta jóvá V. Pál pápa a szegény sorsú gyermekek tanítására, teljesebb életre nevelésére vállalkozó szerzetesrend alapítását, az alapító Kalazanci Szent Józsefet 250 éve, 1767-ben emelték a szentek sorába, és ugyancsak idén, 2017-ben ünnepeljük a budapesti Piarista Gimnázium alapításának 300 éves évfordulóját is.

A kiállítás Koltai András és Rákossy Anna rendezték, akiknek a Piarista Rend Magyar Tartománya Gyűjteményeinek munkatársai közül Baranya Péter, Borbás Péter és Farkas Emánuel voltak segítségükre. A látványtervért és a kivitelezésért Kemény Gyula felelt, a grafikai tervező Mihalkov György volt. A kiállítás először a sajtó munkatársai számára mutatkozott be november 15-én délelőtt. Az exkluzív tárlatvezetést Koltai András kurátor vezette, melyben segítségére volt munkatársa, Szekér Barnabás és Baranya Péter könyvtárvezető. 

Délután 4 órakor a BTM barokk csarnoka szinte zsúfolásig megtelt az ünnepélyes megnyitóra érkező vendégekkel. A közel 300 főt vonzó eseményen beszédet mondott Tarlós István főpolgármester, dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Farbaky Péter, a Budapesti történeti Múzeum főigazgatója, Labancz Zsolt tartományfőnök, Majtényi Kálmán, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese, Koltai András levéltárvezető, a kiállítás kurátora (Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára) és Tusor Péter történész (MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport). Közreműködött Oberfrank Pál színművész, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója és a budapesti Piarista Gimnázium fiúkórusa Melegh Béla karnagy vezényletével. A rendezvényen jelen volt még Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Tarnai Richárd kormánymegbízott és Antall Józsefné is.

Magyar Posta Zrt. képviseletében Majtényi Kálmán vezérigazgató-helyettes mutatta be a budapesti Piarista Gimnázium 300 éves jubileuma alkalmából készült bélyeget, amely Horváth Nóra grafikusművész tervei alapján készült 200 000 példányban. Az újdonság november 15-től kapható az elsőnapi postákon és a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is, ezen felül a múzeum területén a földszinti Múzeum Shopban kapható. Az esemény keretében Tarlós István főpolgármester, Rétvári Bence államtitkár és Labancz Zsolt tartományfőnök a vezérigazgató-helyettessel együtt bocsátották forgalomba a bélyeget: megtették az első bélyegzőlenyomatot és aláírták  az alkalmi borítékokat.

Ezt követően kihirdették a júniusban közzétett Kalazancius diák képzőművészeti pályázat díjazottjait is, akik díszoklevelet vehettek át Labancz Zsolt tartományfőnöktől. A pályázathoz hat,Kalazanci Szent Józsefhez köthető csodás történet szolgált alapul. A pályázók köre a Piarista Rend Magyar Tartománya által fenntartott oktatási intézmények diákjai, hallgatói és a piaristákhoz köthető, romániai tartományhoz tartozó szervezetek, intézmények voltak négy korcsoport szerint: alsó tagozat (6-10 év); felső tagozat (10-14 év); gimnázium (14-18 év); egyetemista (18 év felett) –ilyen mű nem érkezett be végül.  A pályamunkákat szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagjai voltak: Kungl György Munkácsy-díjas szobrászművész, egyetemi docens, a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Madarassy András festőművész, Nyitrai Péter vizuális kultúra tanár, zenei előadóművész, a zsűri elnöke és Szathmáry Melinda, a Piarista Rend Magyar Tartományának kommunikációs vezetője.

Az ünnepség fogadással és tárlatvezetéssel zárult.

A kiállítás több mint 450 műtárgy, dokumentum segítségével, közel 400 négyzetméteren mutatja be a piarista rend jelenlegi és egykori tevékenységét az oktatás, a tudomány és a kultúra különböző területein. Megismerhetjük azokat a valós és virtuális tereket, ahol a piarista atyák éltek, tanítottak, imádkoztak, tréfálkoztak, kutattak és alkottak. Megtekinthetjük a rendalapító és más piarista szentek legszebb magyarországi ábrázolásait, a „sekrestyéből” pedig előkerülnek a piarista templomok kincstárainak legbecsesebb darabjai. A kiállításon láthatók lesznek aprólékosan rajzolt barokk tervlapok és vizsgarajzok, kódexek, régiségek, festmények, Felix Ivo Leicher, Gottfried Bernard Göz, Nagy Sándor, Kunwald Cézár, Pándy Lajos, Huber István, Héya Zoltán, Szász Endre és mások művei.  Nem nélkülözzük tudós piaristák emléktárgyait sem, a fizikai és természetrajzi szertárak kincseit: kéziratokat, útinaplókat, kísérleti eszközöket - köztük Öveges Józseftől és Kovács Mihálytól - az egyik legelső magyar számítógépmodell készítőjétől, de láthatjuk Agárdy Gyula piarista rendtársairól készített, szellemesen jellegzetes karikatúráit, és Vízvári László tanár úr legendás bábjait is. A műtárgyak többsége a Piarista Rend Magyar Tartománya gyűjteményeiből származik, de érkeztek kincsek Debrecenből, Privigyéről, Tatáról, Gyulafehérvárról, Pákáról és számos más helyről. Ezekért köszönet illeti a műtárgyakat kölcsönző számos intézményt és magánszemélyt.

Koltai András történész, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője, a kiállítás kurátora szerint a piaristák hivatása a jövőre irányult és irányul ma is azáltal, hogy a piarista iskolák a jövő társadalmának tagjait nevelték és nevelik hitre és tudásra. A tanítás sajátossága azonban, hogy nem fókuszálhat csupán a jövőre, hiszen a lényege éppen az előző generációk által megszerzett és vallott hit és a fölhalmozott tudás átadása.

A kiállításhoz egy 540 oldalas, impozáns képekkel gazdagon illusztrált katalógus is készült a Budapesti Történeti Múzeum fotós szakembereinek (Bakos Ágnes, Tihanyi Bence) közreműködésével. A kiállítás Budapest Főváros Önkormányzata, az EMMI (NKA), a Magyar Nemzeti Bank és a Piarista Rend Magyar Tartományának támogatásával valósul meg.

A kiállítás 2018. február 25-ig tekinthető meg. Látogatásával kapcsolatos további információk: https://piarista.hu/hitre-tudásra

További beszámolók

Szöveg és kép: Szathmáry Melinda, Koltai András