Öveges professzor

Az időtálló influenszer
2023. december 1-től

Ami a fociban Puskás Ferenc (vagy most már Szoboszlai Dominik?), az a fizikában, a tudomány népszerűsítésében Öveges József. Neve, legendás alakja generációról generációra áthagyományozódik. Karaktere, előadásai ma is ugyanannyira élők, frissek, mint 50-60 évvel ezelőtt. Nem véletlen, hogy 55 év után szombatonként újra láthatóak az M5-ön (és a mediaklikk.hu-n) Legkedvesebb kísérletei: HEKI, a rezonanciakutya, a Szikrázó szék, a Ruhacsipesz és űrrakéta.

Az ország legismertebb professzora piarista szerzetes volt, élete legnagyobb részében piarista gimnáziumokban tanított, mígnem rádiós- és televíziós műsorainak, illetve könyveinek köszönhetően ott találta magát az „ország katedráján, előadóterme lett az egész ország”. Kalazanci Szent József követőjeként több volt, mint a fizika népszerűsítője: az emberek, a társadalom boldogságát, egészségét szerette volna előmozdítani. „Semmiből nem lesz semmi” – a munka és a szorgalom erejében hitt, és így tudott a semmiből, a hulladékból is csodákat varázsolni.

Virtuális kiállításunk számos különleges fénykép, korábban nem publikált dokumentum és sok-sok idézet segítségével szeretné bemutatni Öveges József teljes életművét, gyerekkorától kezdve a piarista szerzetesi életen, a közép-, majd főiskolai tanárságon, a könyvíráson, televíziós műsorokon át egészen a "tudományos játékszobák" gondolatáig, amely végül a Csodák Palotájaban öltött testet.