Eötvös Loránd emlékséta Budapesten

Eötvös Loránd születésének 175. évfordulója alkalmából tisztelői 2023. július 27-én egész napos budapesti emléktúrát szerveztek, amely a kiváló fizikus és közéleti személyiség életének jelentős helyszíneit, valamint emlékhelyeit járta be, a Svábhegytől egészen a Fiumei úti sírkertig. Az egyes helyeken különféle szakemberek mutatták be Eötvös Loránd életének ahhoz fűződő rétegeit. A nap végül hálaadó szentmisével fejeződött be az alsó-krisztinavárosi templomban, ahol Eötvös Lorándot keresztelték.

A séta egyik helyszíne volt a budapesti piarista gimnázium is, ahol 1857 és 1856 között a gimnázium nyolc osztályát végezte (részben magán- és részben nyilvános tanulóként).

Az emléktúrán jelen volt Tóth János András, a Katolikus Rádió munkatársa is, és mikrofonjával megörökítette az elhangzottakat. A műsorban Szarka László Csaba geofizikus-mérnök, az MTA rendes tagja, Kis Domokos Dániel, az OSZK munkatársa és Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője beszéltek.