Egy papszentelés megfejtett képei

A Fortepan online fotóarchívum minden év végén közzétesz egy-két tucat fényképet, amelyeknek a készítési helyét a szerkesztők nem tudták azonosítani, és az olvasók segítségét kérik a helyszínek megtalálásához. A közösségi „rejtvényfejtés” során idén budapesti öregdiákok, a levéltár munkatársai és Ruppert József tanár úr segítségével egy piarista vonatkozású fotósorozatot is sikerült azonosítani.

A Hámori Gyula budapesti fényképész hagyatékából származó egyik képsorozaton egy papszentelés elevenedik meg, amelynek helyszíne a Mikszáth Kálmán téri piarista kápolna volt. Pontosan 70 évvel ezelőtt, 1954. január 31-én Szabó Imre címzetes püspök, az esztergomi főegyházmegye akkori budapesti helynöke itt szentelt fel négy örökfogadalmas piarista növendéket: Kemenes Lászlót, Herédi Vilmost, Szojka Ödönt és Terényi Lajost. Rajtuk kívül a rend más ismert tagjai is felbukkannak a fotókon: a püspök oldalán Előd István kalazantinumi prefektus és Darvasy Mihály tartományfőnöki titkár, ministránsként az ifjú Borián Tibor és Kovács László, egy kép erejéig pedig Sík Sándor tartományfőnök is. Az előző évi kényszerű költözés után ez volt az első efféle ünnep az újonnan kialakított kápolnában. A képeken kivehetők a frissen berendezett helyiség egyes részletei is, mint a főoltár, a mellékoltárok feletti festmények, a gyóntatószék, a padsorok vagy éppen az orgona, ahonnét Maklári Lajos piarista, a diákkórus vezetője figyel az egyik képen.

Hámori Gyula (1913–1977) a II. világháború utáni években műtermi fotósként és fotóriporterként főleg esküvőket fényképezett, valamint számos egyházi eseményt örökített meg A Kereszt és a Katolikus Szó békepapi lapok számára. Többezer képből álló hagyatéka 2016-ban került az Új Ember szerkesztőségéből a Fortepan gyűjteményébe.

A teljes sorozatot a Fortepan oldalán a #276237276246 és #276296276298 sorszámokon lehet megnézni.