Szegedi könyvünk „Az év levéltári kiadványa” lett

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által hagyományosan kiírt „Az év levéltári kiadványa” pályázaton a 2022. év legjobb ismeretterjesztő kiadványainak kategóriájában (ide tartoznak a kiállítási katalógusok, albumok is) az 1. helyet a A Piarista: 300 éve Szegeden kötet nyerte el.

A kötet ötletadója és szerkesztője Károlyi Attila, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanára volt, társzerkesztői és a szövegek jelentős részének szerzői pedig Borbás Péter (Piarista Múzeum) és Koltai András (Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára). A szerkesztésben, lektorálásban, képszerkesztésben közreműködtek Szekér Barnabás és Bozók Ferenc, a Levéltár munkatársai is.

Azt az elképzelést akartuk megvalósítani, hogy Szeged legrégebbi, regionális jelentőségű középiskolájának történetét a mai diákok számára is érdekes módon, képekkel és rövid, önmagukban is befogadható szövegekkel dolgozzuk föl. A koncepció megvalósításához segítségére keltek az iskola fenntartója, a Piarista Rend Magyar Tartománya budapesti gyűjteményei is, ahol gazdag, és jórészt ismeretlen levéltári, könyvtári és muzeális anyag, valamint ezeket ismerő munkatársak találhatók. A munka a szerzők számára is számos felfedezést hozott, újabb és újabb források, valamint művelődéstörténeti kapcsolódások kerültek elő. Reméljük, hogy a választott formával újszerű módon tudtunk közelíteni egy hagyományos témához („iskolám története”), és hozzájárulni ahhoz, hogy a gimnázium diákjai és a szegediek jobban megismerjék elődeik és környezetük múltját, jelentőségét

A 2022. év legjobb levéltári kiadványainak díjazására 2023. április 17-én, hétfőn 10 órától kerül sor Budapest Főváros Levéltárában (1139 Budapest, Teve utca 3–5.).

A rendezvény programját és a díjazottakat lásd: https://archivportal.hu

További tudósítások: