Könyvbemutató a Tanácsköztársaságról

A magyar piaristák és a Tanácsköztársaság című kötet kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatójára 2014. február 13-án (csütörtökön) 17 órától kerül sor a budapesti Piarista Gimnázium tanácstermében (1052 Budapest, Piarista utca 1., II. emelet).

A kötetet bemutatják, a kerekasztalon felszólalnak: Mózessy Gergely levéltárvezető (Székesfehérvári Püspöki Levéltár), Szakál Ádám SchP (Budapesti Piarista Gimnázium), Koltai András levéltárvezető (Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára). A rendezvény házigazdája: Kormos Zoltán igazgatóhelyettes. Közreműködnek a Budapesti Piarista Gimnázium diákjai.

Néhány szó a kötetről: A Tanácsköztársaság rövid, de véres időszaka 1919 tavaszán és nyarán nem csak Magyarországot, hanem a piarista rendet is rövid idő alatt súlyos válságba taszította. Ennek a bonyolult kornak a bemutatásra vállalkozott ez a kötet, amely két részből áll. Szakál Ádám bevezető tanulmánya fölvázolja az 1918/1919-es esztendő legfontosabb egyház- és oktatáspolitikai eseményeit, köztük az "egyházi pálya" elhagyásáról szóló nyilatkozat kérdését is. A kötet második részében a kommunista diktatúrát átélt tizennégy piarista rendház akkori krónikái, Tomek Vince és Révai József piaristák személyes visszaemlékezései, valamint a legfontosabb egykorú dokumentumok olvashatók. A szövegeket számos, eddig publikálatlan korbéli rajz és fénykép illusztrálja, köztük Agárdy Gyula piarista karikatúrái.

Csatolmány Size
mpm7_konyvbemutato_meghivo_02_13.pdf (223.26 KB) 223.26 KB